En tjej som inte bloggar så ofta

Ganska dålig på att uppdatera bloggen.. Ja...
Men jag åker till Spanien på torsdag och om det finns internet någonstans där borta så tänker jag sno lite sånt och visa er bilder ifrån *hållertummarna* värmen. Det är jag, Joel, farmor och Lasse som åker! Blir borta i tolv dagar.
Ska införskaffa mig de sista nödvändigheterna så som torrschampo, skavsårsplåster, alvedon och hårsnoddar ikväll efter att jag tvättat klart allt jag ska ha med mig samt letat på en resväska i förrådet, eller i morgon innan jag åker till pappa med Joel.
Men ja här har ni en bild på mig då jag va utomlands senast.
 

 
 

en annan del av landet

God dag.. Var i stockholm med min syster Saga och min mamma igår. Spenderade några timmar i affärer och ett tag på fik och andra matställen. Inhandlade nya ansiktsrengöringsprodukter från The Body Shop, trosor och en bh från Lindex och en fin, vinröd, a-linjeformad klänning med långa ärmar från Monki. Vi började dagen med lunch på Renée Voltaire´s restaurang inne på PUB. Haha jag bestälde en veggomacka med rostade grönsaker och hummus och en äpple, ingefära och chilli juice.. Juicen var så sjukt stark att jag inte kunde dricka upp hela hihi..
Ja vi hade det jätte mysigt, bara jag mamma och Saga, de var längesen vi gjorde något bara vi. Tog dock inga bilder då jag inte orkade släpa med mig kameran.
På vägen hem stannade vi och åt på McDonalds innan vi åkte och hälsade på pappas faster som vi inte träffat på jätte länge!
Och idag har vart ta de lungt, städa  osv. dag bara!
Terror – Keepers Of The Faith
La Dispute – The Surgeon And The Scientist

En smyckes tavla

Har spenderat dagen hemma med ont i magen ca halva dagen. Har pluggat lite, pysslat lite och vilat jätte mycket hoho. Mamma kom nyss hem med lite vegan- ost och prickigkorv från Astrid&Aporna så jag gjorde mig två varma mackor för att överleva dagen. Har även gjort mig en smyckes"tavla" medan jag varit hemma. Fick ramen och ett gammalt nät av mormor och tyget är från en gammal kjol. Jag tog bort glaset och häftade fast tyget och nätet på baksidan av tavlan och satte sedan tillbaks alltihopa i ramen! Jätte enkelt!
 
 
 

Tystnaden i helgen

Hej! har varit tyst här i någomn dag, hihi, de kan vara för att jag inte har haft inspiration och haft ont i magen halva dagen igår och halva dagen idag. Jag åkte i vilket fall som helst till Joel i fredags och spenderade helgen där. Åkte hem i söndags kväll. Lördagen började med en tur till Bollnäs med Joel och hans mamma. Vi kikade lite på kläder och sådant på erikshjälpen och röda korset, jag hittade ett par klackar och en tjocktröja och Joel hittade en mössa, en jätte fin kastrull och en stickad tröja. Super mysig tant som jobbade på rödakorset(om jag minns rätt). hihi.
Söndagsmorgonen började med en promenad och frukost i skogen, jag behövde dock gå på toa  efter vi ätit upp de goda svampmackorna och gröten vi hade med oss, så då var det bara att gå hem igen..hihi.
Hade det allmänt mysigt och kollade på film och lite så där tills det var dags att gå till tåget.
 
 

Jag som VEGAN

Jag är så sjukt jävla arg och ledsen på en stor del av världens befolkning just nu. Jag började skolan kl 9 idag och har media hela dagen. Det betyder att vi håller på med en tidning som vi ska publicera inom en snar framtid. i alla fall så skriver jag om några av mina favorit ämnen, veganism och secondhand. Men varje gång jag skriver om veganism så börjar en liten låga brinna inom mig och medan jag läser och skriver så brinner den lågan upp och jag blir så arg och besviken då jag inser än en gång vilken sjuk värld vi lever i. Jag tänker på hur denna situationen, situationen där djur föds i fabriker för att sedan slaktas och bli mat till människorna, är så sjuk och vidrig.
Många tycker säkert att jag överdriver och att "vi har ju alltid ätit kött", jo vi människor har väll ätit kött en lång tid men inte på det viset vi gör idag. Vi odlar grödor till djur som tillbringar sina liv i hemska förhållanden, grödor som kunde ha mättat en större mängd av jordensbefolkning istället för att gå till djuruppfödningens sjuka industri, för att sedan bli brutalt mördade, "Vadå brutalt mördade? De blir ju humant slaktade". Vadå humant slaktade, vad är det? Ett mord är ett mord, det spelar ingen roll om en människa dödar en hund, en gris eller en människa. Det är inte okej. Dock kan jag väll anse att om en björn försöker äta upp dig i skogen och dödar hen i självförsvar så kan jag tycka att okej du gjorde allt för att överleva, men det hör ju egentligen inte hit.
 
Sedan jag blev Vegan får jag ofta hör komentarer som:
"Men om inte du äter kött.. Då tänker jag äta din del också!".. Okej, det känns ju väldigt onödigt och bajsigt av dig din trögfattade människa.
"Jag skulle aldrig klara mig utan kött".. Jo det skulle du så sluta bara, det är bara själviskt av dig.
"Alltså det spelar ju ingen roll vad lilla jag gör för det kommer ändå inte förändra något".. Sååå.. vi ska sluta göra saker för en bättre värld, e det de du säger?

Det känns väldigt irriterande att få dessa komentarer och jag är ca en droppe ifrån att rinna över och skälla ut nästa person som säger något negativt om veganism. Bara så ni vet.
 
Djurrättsalliansen, en djurrättsorganisation som kämpar för en värld utan djurförtryck. De har under två års tid besökt hundra svenska grisfarmer för att visa hur ett liv som gris ser ut i Sverige idag. (Vist är det konstigt att det kan finnas hundra grisfarmar i Sverige men vi ser nästan aldrig några grisar?)
"3 000 000 grisar slaktas varje år i Sverige" skriver djurrättsalliansen här. 
Helt ärligt så mår jag illa av tanken på att så många djur dör helt i onödan, för jag klarar mig ju jätte bra på en kost helt fri från djurprodukter!
 
Nedan kan ni se en film som djurrättsalliansen skapat. Det är bilder och filmer från de hundra grisfarmerna de besökte under två år. Det är även information om grisarna lever utöver det vi får se i filmen. Aktivisterna som filmat detta berättar även lite hur de upplevde besöken.  Kolla.
 
 
 
Men för att ni ska få lite mer koll på vad veganism är och hur en vegan lever och äter är det bara att fråga på och om någon tänker annorlunda får ni gärna berätta hur ni tänker. Och alla mina recept är helt veganska! Och super goda!

En bra serie en onsdagskväll

Har spenderat eftermiddagen med Joel, lagat mat och kollat på serien New Girl. Maten vart super god om man bortser från att vitlökssåsen vart lite konstig då sojadrycken var söt i smaken.. hihi. Men Det var ganska enkelt att göra, vilket jag fick för mig att jag skrivit på alla andra recept också? Det var iaf enkelt att göra. Falafel, mangosalsa, vitlökssås, pitabröd och grönsaker bara!Ni får recepten en annan dag!
 
 
 

lunch

Äter potatisbullar och fryser på rummet just nu. Läser även om "kampanjen" Fatta. Blir glad och ledsen och upprörd.
 
 
Cleo – Fatta (Radio Edit)

Föräldralös

Var iväg på yoga ikväll, så skönt! Och har sedan ätit banan och jordnötssmör samt myst med "Liv" som vi är kattvakt åt i några timmar. Hon e föräldralös och flaskmatas, mammas vän tar hant om henne och behövde lite hjälp i några timmar, så då e Liv här och myser!
... precis efter jag skrivit och publicerat detta insåg jag vad Liv gjort på den andra bilden.. hon kissade i min säng... haha, förstod verkligen inte varför hon bara satt där...
 
 
 
 

lite värme i hösten

Har spenderat dagen med att städa och plocka lite på rummet när jag kände mig piggare. Har även hängt ut lyktor på balkongen och lagat en blomkålssoppa. Det vart super gott och jätte enkelt att göra!
 
Blomkålssoppa
 
Ingredienser:
Blomkål
Purjolök
Persilja
Havregrädde
Salt och peppar
 
Så gör du:
Koka blomåkl, purjolök och persilja i vatten tills blomkålen är mjuk rakt igenom.
Häll av vattnet och läg de kokta grönsakerna i en bunke och mixa allt till en soppa.
Tillsätt havregrädden(matgrädde alltså), salt och peppar och ev lite vatten.
Häll allt i kastrullen och koka upp det hela.
Servera och ät!
 
 
Veronica Maggio – Hädanefter
Veronica Maggio – Dallas
 

En sjukdag

Hej! ligger lågt idag, kollar på pldebatt och läser massa bloggar för jag mår bajs idag. Ont i huvudet, ont i magen trött och jätte seg. Så stannade hemma från skolan och jobbar hemifrån istället. Kanske det resulterar i att jag mår bättre senare, hoppas det iaf!
Igår var jag på min första teorilektion på trafikskolan. Det var ganska tråkigt och läraren verkade inte ha så stor koll på det han pratade om, tänker nog inte köra med honom om en säger så. Övningskörde också med pappa, tränade på att göra mjuka inbromsningar och mjuka "ivägkörningar" och jag tyckte att jag ganska duktig! hoho.
Har även börjat kolla på serien Doctor Who och kan inte bestämma mig över om den e bra eller lite små ful hihi.
 
 
The Naked And Famous – Punching In A Dream
The Naked And Famous – Young Blood
 Följ min blogg med Bloglovin

det e familjens helg

Har spenderat helgen med släkten och några timmar på en foto&mediamässa. Har dock inte fotat något så kan inte dela några fina ögonblick med er i bildform. Lördagen började iaf med att jag åkte ner på stan och mötte upp min Joel sedan gick vi på mässan och lyssnade på en föreläsning av " " från moderskeppet.se kikade även på massa kamera prylar. Sedan tog vi oss hem och åkte till min mormor och morfar för att fira att morfar fyllt 70år. Hela mammas släkt var där, morbröder och kusiner åt middag och lekte tillsammans. Sedan var det dags att åka hem och sova lite. Idag har vi Joel, jag, Saga och Mikeal varit och hälsat på farfar och hans fru Gun. Blev bjudna på super god lunch och jag fick födelsedagspresent i form av lite pengar. Efter lunchen hos farfar promenerade Saga, Joel och jag till lidl och handlade lite chips och gick till bussen så Joel skulle hinna med tåget hem till Arbrå. Har haft det otroligt mysigt och annourlunda denna helgen.. Sitter nu och äter chips och lyssnar på Veronica Maggios nya album Handen i fickan fast jag bryr mig som har förtrollat mig in i en helt ny värld.
 
 

En höstig dag på hösten

Har spenderat dagen med Jonna och sedan Saga. Varit på spinning och cyklat jätte fort, gått och kikat i affärer och inhandlat en kofta och en t-shirt, ätit lunch på Gävligt Gott med Jonna. Sedan när Jonna åkte för att jobba på en biograf så tog jag min väska och gick till Saga och Jimmy för att baka veganbiskvier och mysa med min syster. Vi plockade löv, gjorde lövrosor, bakade, lyssnade på musik och kollade lite på tv, väldigt mysig dag!
Har även lyssnat massor på Veronica Maggios nya låtar som e jätte bra!
 
Veronica Maggio – Mörkt
Veronica Maggio – Bas gillar hörn

Hela Huset

God morgon!
Sitter i sängen och har precis ätit frukost, mycket gott hoho, och lyssnat på Veronica och Håkans nya låt "Hela Huset". Är ledig idag så jag och Jonna ska iväg på spinning och sedan äta lunch. Kommer vara död och inte kunna gå efter spinningen så hoppas att det är okej om man stannar där ca 2 timmar efter och sover lite.. hihi
 
 

Kanelbullens dag skall firas

Idag är det kanelbullens dag och detta skall firas med veganska, djurvänliga kanelbullar! Därför bjuder jag på ett lite omgjort recept jag hittade hos veganpandan.wordpress.com.
 
Till degen behöver du (cirka 30 stycken):
10-12 dl vetemjöl
5 dl sojadryck eller havredryck
200 g mjölkfritt margarin
1 paket jäst (för söta degar)
1 dl socker
1 tsk salt
 
Fyllning och topping:
Socker
Mjölkfritt smör
Kanel
Pärlsocker
*vaniljsocker
*mandelmassa
 
How to do:

Börja med att knäppa på ugnen på ca 225 grader. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt sedan sojadryck eller havredryck och låt blandningen bli fingervarmt, 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke. Rör sedan ut jästen med vätskan.

Tillsätt socker och salt och rör om.

Tillsätt mjöl och arbeta fram en mjuk och smidig deg och låt den sedan jäsa i 45 minuter under en bakduk.

När degen har jäst klart till nästan dubbel storlek är det dags att kavla ut den. dela den på fyra och kavla ut den så den är ganska tunn.

Bred på smör och strö sedan på kanel och socker och rulla ihop degen.

*om du vill ha mandelmassa eller vaniljsocker (eller annat) så har du på det istället för smöret, sockret och kanelen innan du rullar ihop degen.

Skär upp rullen i lagomt stora bitar (tänk på att de sväller till ungifär dubbla storleken) och lägg dem på en plått med bakplåtspappar så de inte fastnar i plåten. Sedan ska bullarna jäsa under bakduk i 20 min.

Pensla bullarna med soja eller havredryck, ha på pärlsocker eller vad du vill ha för topping.

In med bullarna i ugnen i ca 10-15 minuter, bästa är att kika på bullarna och ta ut dem när de börjar se lite gyllenbruna ut!


P-piller

Så det här med p-piller? Äter ni p-piller? Om ni gör det, har ni fått några biverkningar eller liknande?
Jag har börjat fundera över varför jag är ledsen så ofta utan någon riktig anledning och kommit fram till att det kan ha att göra med p-pillerna jag äter. Lika huvudvärk, mensvärk, humörsvängningar har förmodligen ökat sedan jag började med p-piller. Tidigare för ca två veckor sedan kunde jag inte koppla det till något men nu börjar jag fundera över om det kan vara p-pillerna som förvärrar det. Jag har även läst i många olika forum och preventilmedels sidor om just biverkningarna och det verkar stämma väldigt bra. Och inte nog med det så är de inte veganska,
Så.. jag slutar med p-piller och försöker hitta ett annat alternativ!
 

Tvättdag idag

Har idag ätit frukost, åkt till skolan, varit till en trafikskola och skrivit in mig och köpit böcker. Har även hunnit vara ner till tvättstugan och kastat in en maskin tvätt! Dock hade jag bokat halva tvättstugan, två maskiner, och när jag kom ner så var det bara en ledig så jag får gå ner om tjugo minuter för då skulle den andra personen vara klar med en av de tre den hade tvätt i.hihi, den andra som var i tvättstugan var dock jätte trevlig så kunde inte ens bli lite irriterad på henne! hoho
 
 
 
 

Tortelini med kantarellsås

Bakade/lagade tortelini med Joel för kanske 40minuter sedan och har även hunnit med att äta tortelini och kantarellsås! Super gott och roligt att göra!
 
De du behöver:
2,5 dl Mjöl
2,5 dl mannagryn
2 dl vatten
1 msk olja
En kavel, en pasta maskin och en matberedare(sån man mixar degar i)
 
Det du gör är:
Blanda mannagryn och mjöl i matberedaren.
Ha matberedaren på och häll i olja och vatten lite i taget medan allt mixas.
Sedan är det bara att lyfta ur degen och knåda den ett tag.
Om du har en pasta maskin så tar du lite deg i taget och "manglar" ut långa remsor som du sedan stansar ut små cirklar ur. Om du använder bara en kavel så får du försöka få en super tunn platta som du trycker ut små cirklar ur.
Efter det är det bara att lägga på valfri fyllning, vika på mitten så det är deg runt hela och trycka i hop den. Koka sedan i några minuter!
Super enkelt och jätte gott!
 

Vegan Pizza, försvunna pannkakor och en 70åring

Hej! Så i dag i skolan var det pannkaka, min favorit rätt i skolan. Och jag hade sett fram emot det sedan jag såg att det var pannkaka idag(typ sedan igår). Så när jag kom till matan och öppnade kylskåpet där de förvarar specialkosten så är min mat inte där, jag börjar fundera om det vegetariska kanske är veganskt för att det skall passa fler.. Men jag vågar inte ta så jag frågar kökspersonalen och de säger att de ställt en låda med veganska pannkakor till mig i kylskåpet. Men icke. Inga pannkakor till mig, blev jätte ledsen och la mig på golvet i fosterställning och grät med tummen i munnen... Nee nu vart ni lurade! haha!
Jag fick äta falafel och pasta istället, vart ganska besviken men jag får överleva.
Har även varit och firat morfar lite eftersom han fyller 70år idag! Grattis älskade morfar!
Sedan bjöd mamma på vegan pizza från Old Saints i Gävle! Super gott men fick vänta 30min på pizzorna..